Barn

Idag fick jag veta att en studiekompis från lärarhögskolan fått en bebis. Hon är två år äldre än jag och har två vuxna barn, samt en tvååring och så den lilla bebin. Jag tycker mycket om barn och speciellt bebisar, men tycker att det för egen del räcker med de tre barn jag har. Jag fick mitt första barn när jag var 24 år och var trebarnsmamma när jag var 31. Nu är jag 40 och mina barn är ganska stora alla tre och det tycker jag är bra.
Det är ingenting ovanligt att ha småbarn i min ålder eftersom många väntar med att skaffa barn. Själv är jag tveksam till om jag skulle orka med småbarnsåren nu. Samtidigt är jag ganska säker på att jag inte skulle göra abort om jag blev gravid. Det var aldrig något alternativ för mig när jag blev gravid senast. Den graviditeten slutade med missfall i tolfte veckan och det var nog det bästa trots allt.
Alla goda ting är tre och jag har tre barn. Det känns perfekt för mig.

Likgiltig?

De senaste dagarna har jag fått två positiva besked. Egentligen borde jag vara överlycklig, men jag vågar knappt tro att det är sant. Under de senaste tre åren har mitt liv nästan enbart bestått av negativa besked och det har lärt mig att inte hoppas för mycket. Naturligtvis har det varit ett sätt att skydda mig mot besvikelser. Om jag inte förväntar mig något positivt så behöver jag inte bli besviken när jag får ett negativt besked. Då blir det istället en glad överraskning när det händer något positivt. Kan det gå så långt att man inte vågar glädja sig åt goda nyheter? Jag hoppas verkligen inte att jag har hamnat i någon form av likgiltighet inför sakernas tillstånd, men jag väntar med att fira tills jag är helt säker...

Bryt ihop - och gå vidare!

Hurtig rubrik, jag vet. För något år sedan skulle skulle jag blivit förbannad över ett så korkat påstående. Men nu har jag lärt mig att jag klarar av motgångar och inte fastnar i "träsket" igen när det händer något negativt. Jag tillåter mig att ha en dålig dag, en dag då det mesta känns tungt. Men nästa dag - eller två dagar senare - tar jag ett djupt andetag, samlar ihop mig och fortsätter kämpa på. Skillanden mot tidigare, när jag mådde dåligt, är att nu vet jag att jag klarar av att ta mig ur det jobbiga, att jag inte fastnar där. Istället bryter jag ihop - deppar en dag eller två - och går sedan vidare.

Drömmen om Köpenhamn

En gång träffade jag en man som var uteliggare. Jag kallar honom Hasse här, men han hette inte det. Hasse såg verkligen sliten ut; han hade yvigt grått skägg och ganska långt hår. Han hade inte många tänder kvar och var stundtals väldigt förvirrad. Det var inte svårt att komma fram till att han var/varit alkoholist. Vad som gjort att han hamnat i alkoholistträsket och slutligen blivit uteliggare kom jag aldrig fram till. Hasse ville inte prata om det, men annars pratade han mycket och gärna. Men han var inte påträngande på något sätt. Han var hur snäll och vänlig som helst. Bakom sin sjabbiga fasad hade han ett hjärta av guld. Hasse hade en dröm och det var att åka till Köpenhamn. Han hade varit där tidigare och vill gärna tillbaka för det var trevligt att vara uteliggare i Köpenhamn. I den danska huvudstaden fick uteliggarna vara ifred, sa Hasse och därför ville han gärna åka dig igen.
I min verklighet kändes det inte som någon dröm att åka till Köpenhamn och vara uteliggare. Jag trodde nog att Hasse drömde om att slippa leva som uteliggare, drömde om en egen lägenhet. Men drömmen om ett eget boende kanske kändes så ouppnålig för Hasse att han sänkt sina ambitioner för länge sedan. Ibland tänker jag på Hasse och undrar var han är nu. Kanske är han inte längre i livet. Eller så lever han och har uppnått sin dröm om Köpenhamn.


Gammal kärlek rostar aldrig?

Under en period har jag drömt mycket om en fd pojkvän. Drömmarna har gjort att jag också tänkt mycket på honom och den relation vi hade. Vi var tillsammans i två år och strulade i nästan ett år efter det. Jag känner inte att förhållandet avslutades på ett bra sätt. Jag hade mycket kvar som jag ville reda ut. En stor del beror säkert på att jag mådde så dålligt det sista året vi var tillsammans. Idag har vi ingen kontakt och jag vet inte om han är singel eller inte. Många gånger har jag funderat på att ta kontakt med honom. Det hade varit så lätt att ringa eller skicka ett mail, men jag har inte gjort det. Tycker att jag har varit tydlig med vad jag känner för honom. Har hoppats på att han ska höra av sig, men det har han inte gjort. Jag vet inte hur jag skulle klara ett avvisande från honom så jag tar det säkra för det osäkra och undviker att kontakta honom. Istället instämmer jag med Tomas Ledin i: "En del av mitt hjärta kommer alltid slå för dig." Kanske stämmer det gamla ordpråket: "Gammal kärlek rostar aldrig", men jag vågar inte chansa.


Jag älskar bögar

Flera av de artister som jag gillar är homosexuella män och jag har funderat lite över varför det är så. Vad har de som inte heterosexuella män har? 

Jag börjar med Sveriges mest kända par: Jonas Gardell och Mark Levengood. Jonas Gardell är en person som de flesta antingen älskar eller hatar, men han lämnar nog ingen oberörd. Jag är mycket förtjust i Jonas Gardell och tycker han är en duktig komiker. När jag gått från hans föreställningar har det varit med kramp i skrattmusklerna. Om några veckor ska jag se hans senaste föreställning och det ser jag fram emot. Gardells man Mark Levengood känns mycket som sin makes totala motsats. Mark Levengood är lugnet själv och en riktig mysfarbror, nästan Mummintrollet personifierad. Även äldre damer är ofta förtjusta i honom och jag är överförtjust.

Nu går jag över till sångare och får då ta dem i bokstavsordning för att inte favorisera någon av dem. Magnus Carlsson, vilken kille! Så söt och charmig och sjunga kan han verkligen. Har sett honom sjunga med Barbados och Alcazar lika bra trorts att det skiljer en del mellan dessa musikgenrer. Självklart har jag också sett honom uppträda som soloartist, senast med en julkonsert. Och på tal om julkonserter så har jag varit på Peter Jöbacks två senaste. Den mannen blir bara snyggare med åren, pojaktigheten har försvunnit och det är inte till hans nackdel. Vilken utstrålning han har och vilka fantastiska ögon. Det känns som om han ser bara på mig när han sjunger och han får fler att känna så.

Även mindre kända homosexuella män kan jag bli förtjust i. Beror det bara på att många av dem ser bra ut? Nej, jag tror inte det. Kanske känns det mer säkert att tycka om homosexuella män eftersom jag inte riskerar något rent känslomässigt. Jag vet att de inte visar något intresse för mig bara på grund av att jag är kvinna. Då kan jag beundra dem hur mycket jag vill utan att bli sårad för jag vet att det så att säga är kört från början.
I min ungdom så hade jag en kompis som brukade gå på en gayklubb i Göteborg. Hon försökte få med mig och några andra kompisar dit, men jag var för feg. I dagens läge hade jag glatt följt med, men nu kanske jag inte kommer får någon mer chans. En sak som jag ska göra inom de närmsta åren det är att åka till Stockholm när Pridefestivalen går av stapeln för den vill jag uppleva. Kanske kommer jag att bli en riktig faghag efter det.


Ignorerad

Jag har redan tidigare skrivit lite om en fd kollega som jag anser är en stor anledning till att jag varit sjukskriven. Av ren självbevarelsedrift vill jag inte ha något som helst att göra med denna person. Tyvärr lyckas jag inte alltid undvika NN då vi bor i en relativt liten stad.
Under tiden som gått sedan jag blev sjuk har jag reagerat på olika sätt när jag träffat på denna person. I början av min sjukskrivning så reagerade jag mycket starkt så fort jag såg NN. Jag kände en stor obehagkänsla, började darra och fick hjärtklappning. Efter ett tag kände jag enbart ett hugg av obehag när jag träffade på personen. NN försökte vid upprepade tillfällen att inleda ett samtal med mig, men jag sa klart och tydligt ifrån att jag inte ville prata. När jag blev starkare så låtsades jag helt enkelt som om jag inte såg NN när vi passerade varandra på stan. Jag har också enbart blängt ilsket när vi fått syn på varandra. Under lång tid har jag fått den reaktion jag velat: ingen kommentar, möjligen en blick.
Men nu senast när jag "sprang på" personen så hade NN mage att heja på mig och sa t o m mitt namn. Jag kände mig både överrumplad och arg över detta. Jag förstod att syftet förmodligen enbart var att provocera mig. I efterhand kom jag naturligtvis på många alternativa kommentarer, men jag kom fram till att min reaktion och mitt handlande just då var det rätta: Jag ignorerade personen, sa ingenting och gick bara vidare. Att bli bemött med tystnad när man försöker ta kontakt med någon tycker jag själv är väldigt jobbigt. Jag känner mig oerhört dum och skamsen. Tror att alla runtomkring lagt märke till det som skett. Vet inte om NN reagerar på samma sätt, men förhoppningsvis förstod NN vinken...

Feministiska funderingar

Jag har nyss börjat vara med och undervisa i en ny klass på sfi. I den nya klassen går elever som kan läsa och skriva på sina respektive hemspråk. I min "gamla" grupp - som jag också kommer fortsätta följa - går elever som har ingen eller bara lite skolbakgrund från sina hemländer. De flesta läser och skriver bara hjälpligt och en del var helanalfabeter när de kom till sfi. I den gamla gruppen är nästan alla elever kvinnor. Majoriteten av dessa kvinnor kommer från Somalia. I den nya gruppen är det en jämnare könsfördelning med en knapp majoritet kvinnor. När jag jämför de båda grupperna kommer jag fram till följande: I många länder så prioriteras pojkars skolgång framför flickors. Flickor anses inte behöva lära sig läsa, skriva, räkna m m med motiveringen att de ändå ska gifta sig och bli försörjda av sin make. Deras roll är att ta hand om barn och hem och till det krävs ingen skolutbildning.
Igår var jag och såg föreställningen "Bitterfittan airlines" där många tankar om jämställdhet mellan könen kom fram. Jag kan bara konstatera att även vi i Sverige har långt kvar till ett jämställt samhälle för män och kvinnor, trots att vi har kommit mycket längre än många andra länder.

Vårkänslor

Sedan snön försvann har mina vårkänslor långsamt vaknat till liv. Jag (som inte lider av pollenallergi) älskar verkligen våren. Det blir ljusare, varmare och växtligheten vaknar. Luften blir annorlunda och det luktar vår. Inte alltid så gott kanske, mer halvruttet och sedan luktar det gödsel när bönderna varit i farten på sina marker. Men doften efter ett stilla vårregn tycker jag om.
Ett tydligt vårtecken är när kaféer och restauranger startar upp sina uteserveringar. Jag längtar efter att få avnjuta årets första latte på en uteservering. Vanligt kaffe på den egna balkongen är inte heller fel. Mjukglass och kulglass känns också vår för mig om den avnjutes utomhus i solen.
Även mina katter har fått vårkänslor. De vill ut på balkongen hela tiden, särskilt Ernst. Majsan har i drygt en månads tid väckt mig runt fyra-fem på morgonen. Då ska jag gå upp för att hon vill ut i köket och äta mat. Nu har jag till slut förstått att det beror på våren.
Varje vår känner jag mig nästan som nyförälskad. Eftersom jag är singel så måste det vara själva våren jag är förälskad i. Visserligen är jag lite halvhemligt förälskad i en person som verkar ouppnålig, men det har jag varit ett längre tag nu, så det beror inte på våren. Och den här speciella förälskelse-känslan kommer tillbaka varje vår; Jag älskar våren! :)

Psykiskt sjuka

Morden i Växsjö i helgen har fått mig att fundera över psykiskt sjuka och deras vård - eller brist på vård. Enligt de uppgifter som kommit fram i media tycks det vara en psykiskt sjuk kvinna som genomfört morden. Det är inte heller första gången psykiskt sjuka personer utsätter andra för dödligt våld. Frågan är: Vem/vilka bär ansvaret för att detta sker om och om igen? Jag får en känsla av att personer med allvarliga psykiska diagnoser inte får rätt vård och inte heller följs upp på rätt sätt. Psykiskt sjuka som genomgått rättspsykiatrisk vård friskförklaras och släpps ut i samhället. De hinner knappt komma ut innan de börjar begå samma brott igen. Hur kan det ske? Får de inget stöd för anpassning tillbaka till samhället?
Det har skett stora nerdragningar inom den psykiatriska vården. För flera år sedan nu, lades de sk "mentalsjukhusen" ner och många som vistats där blev hänvisade till öppenvården och till att klara sig själva. Vad jag har hört så är många av Sveriges uteliggare fd mentalpatienter som inte klarar det vardagliga livet. Mycket som hade med de gamla "metalsjukhusen" att göra var inte bra, men nu finns det inget alternativ för dem som p g a psykisk sjukdom inte klarar av att leva ett "vanligt" liv som samhällsmedborgare. De får inte den vård och omsorg de skulle behöva vilket leder till att de blir sämre och sämre.
Psykiskt sjuka människor som inte klara av att leva som samhällsmedborgare behöver vård och omsorg anpassad till deras behov. För deras egen skull, men också för andra människors skull. Hur många barn ska behöva må dåligt av att ha psykiskt sjuka föräldrar? Hur många ska få sätta livet till eller utsättas för grova övergrepp av psykiskt sjuka personer i samhället? Hur många människor ska få livet förstört p g a att de drabbats av en psykiskt sjuk persons demoner? Och hur många psykiskt sjuka ska få fara illa innan någon tar sitt ansvar?


Angeleyes

Jag har varit och hälsat på mina barn. Jag åkte tåg hem och passade då på att lyssna på låtar jag fått inlagda på min mp3-spelare (som jag fick i 40-års present av mina barn). Lyssnade på ABBA:s skiva Voulez-vous som jag gillar skarpt. Det var den första skiva jag fick - på kassettband - när jag var liten och fått en egen bandspelare (det rör sig alltså om forntiden). På denna skiva finns låten Angeleyes med. När jag lyssnade noga på texten så kände jag att den påminde mig mycket om en före detta pojkvän till mig. Plötsligt bubblade känslor upp inom mig som jag inte trodde jag hade kvar. Jag trodde nästan att jag skulle börja gråta där på tåget när det närmade sig orten där han bor. ABBA sjöng vidare: "Look into his angeleyes. One look and you're hypnotized." Om han skulle se på mig med sina vackra ögon så skulle det förmodligen vara kört. Så jag får försöka att undvika både honom och hans ögon.


RSS 2.0