Internationella kvinnodagen

Idag är den 8 mars och Internationella kvinnodagen (även om den precis har börjat när jag publicerar det här). Det får mig att fundera över hur långt vi egentligen kommit med jämställdheten mellan könen här i Sverige. Efter en liten snabbtitt runtomkring mig konstaterar jag att samhället fortfarande bygger mycket på männens villkor. I många fall känns de traditionella könsrollerna väl cementerade. Generellt sett så tjänar män fortfarande mer än kvinnor. Kvinnor tar ut största delen av föräldrapenningen, trots att man lagstadgat om obligatoriska pappamånader. Det är ett rent biologiskt faktum att kvinnan är gravid i nio månader, det går inte att ändra på. Men en gravid eller föräldraledig kvinna ska inte behöva utsättas för att bli "övertalig" under denna tid. Visst har det förekommit att även föräldralediga män råkat ut för samma sak, men de är lätträknade i jämförelse.

Kvinnor anses inte ha samma rätt till sin egen sexualitet som män. I dagens upplysta och sk moderna samhälle reagerar man fortfarande negativt på en kvinna som har många partners. En man som "sprider sin vildhavre" möts inte alls av samma reaktioner. För att inte tala om våldtäkter där kvinnan ska bevisa att hon inte frivilligt gått med på sex. Mannen behöver inte bevisa att kvinnan frivilligt hade sex med honom. Under förhör och rättegång ifrågasätts kvinnas sätt att klä sig, hennes tidigare sexpartners osv för att få henne att framstå som en slampa.

Tyvärr är vi kvinnor inte helt oskyldiga till dessa könsmönster. Boven i dramat kallas ofta "kärlek". Det blir lättare att underkasta sig mannen om man inbillar sig att man gör det av kärlek. Då tycker kvinnor plötsligt det är okej att bli misshandlade, fysiskt och psykiskt, under lång tid. Det är få som verkligen går vid första slaget "för han är ju så snäll annars, när han inte slåss".

Ett skräckexempel ur verkliga livet är kvinnan som hade ett förhållande med en betydligt äldre och gift man. Hon blev gravid eftersom den äldre "gentlemannen" inte ville använda kondom. För att det inte skulle bli skandal för mannens del så tvingades hon till abort. Hon höll på att förblöda ensam i sin säng.

En förlegad kvinnosyn råder inte bara i andra länder - även om den är mer uttalad på många håll - utan också här hos oss. Kanske hade hon rätt ändå, Gudrun Schyman: det kanske bor en liten taliban i de flesta män...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0