Folktomt

När jag kom in till stan igår, midsommardagen, var i princip alla affärer, restauranger och caféer stängda. Det var inte mycket fok i stan och jag fick känslan av att det inträffat någon katastrof. Det kanske hade varit kärnvapenkrig och en atombomb hade släppts någonstans utanför staden. Eller så hade digerdöden eller pesten kommit tillbaka - kanske ett nytt, muterat utbrott av svininfluensan. Men nej, det var midsommarhelg och då vill folk inte vara kvar i stan utan åker till landet eller kusten.
Jag strosade omkring en stund på gator och torg, mötte några förvirrade utländska turister som tydligen inte blivit informerade om att Sverige nästan är helstängt under midsommarhelgen. På stans populäraste plats, där det annars är fullt av folk på uteserveringarna, slog jag mig ner i en trappa vid vattnet och åt en glass och tittade på änderna som simmade förbi med sina små duniga ungar. Det kändes mycket fridfullt, nästan lite religiöst. Och då är ändå midsommarfirandet en hedninsk fruktbarhetsrit från början...

Midsommarafton

För första gången på 16 år har jag firat midsommar utan mina barn. Det känns lite konstigt. Först firade jag jul utan mina barn och nu har jag firat midsommar utan dem. När jag och min man skildes för fem år sedan kom vi överens om att vi skulle fira alla storhelger tillsammans; han, jag och barnen. Det gjorde vi också tills för ett år sedan när han träffade en ny kvinna. Jag har haft ett längre förhållande - och två kortare - sedan vi skildes men det har inte påverkat vårt beslut att fortsätta fira storhelger tillsammans. Men nu har det förändrats. Egentligen är det inget konstig med det, men det är nytt för mig. Jag har alltid velat fira stora helger med mina näraste och käraste och det är mina barn.
Trots allt är jag nöjd med min midsommarafton. Firade den tillsammans med en väninna och hennes dotter. Egentligen skulle vi ha varit en väninna till, men hon ryckte in och jobbade extra. Först kände jag mig väldigt snopen när hon ringde och sa att hon skulle jobba. Till en början hade jag planerat att fira midsommar med en man som jag träffat en hel del i ca en månad, men hans kompisar hade bokat in honom på ett annat midsommarfirande. Sedan ringde min väninna och sa att hon skulle jobba - vilket antiklimax. Nu blev det så att jag trots allt åkte till den andra väninnan. Vi brukar annars inte umgås bara hon och jag eftersom det är den extrajobbande kvinnan och hon som är vänner från början. Men det var roligt att umgås bara hon och jag. Till en början var hennes dotter med, men sedan skulle hon till sin pappa. Jag gillar dottern mycket och det kändes fint att inte fira midsommar helt utan barn.
Det bästa med den här midsommaren är att jag inte kommer vara bakfull som förra året. Då blev det en mycket blöt tillställning och jag mådde inte alls bra på midsommardagen. Kände mig inte som en bra förebild för mina barn. Mina döttrar tyckte synd om mig när jag låg i sängen större delen av dagen och bara fick i mig Ramlösa och Mariekex, men sonen tyckte att jag kunde skylla mig själv. Jag höll med honom även om det kändes bra med döttrarnas medömkan.


Konsten att vara snäll

Jag tycker att jag är snäll och tror att jag uppfattas som snäll av andra. Att vara snäll kan uppfattas som både positivt och  negativt. Jag hade en pojkvän en gång som inte uppskattade att bli kallad snäll, utan han ansåg att snäll nästan var ett skällsord. Det är inte helt ovanligt att man ursäkar någons fel och brister eller rent av inkompetens med orden: "Men han/hon är ju snäll i alla fall". I sådana sammanhang blir "snäll" inte någon positiv egenskap och inte heller när man påstår att någon är så snäll att hon/han nästan är menlös.  Den största risken med att vara snäll är att man riskerar att bli utnyttjad på grund av just sin snällhet. Men att sätta likhetstecken mellan snäll och dum tycker jag är fel. Lika fel som att påstå att alla som är elaka är smarta. Personer som utnyttjar att andra är snälla är inte bara elaka och beräknande, de saknar empati för andra anser jag.
Skulle jag må bättre om jag inte alltid var så snäll? Det tror jag inte och jag är faktiskt inte alls alltid snäll, men jag försöker vara snäll. Förut var jag snäll och mesig, vågade inte alltid säga ifrån. Nu hoppas jag att jag är snäll men tuff och inte låter någon sätta sig på mig. Det får vara slut med det nu!

Royalist?

Ja, nu har så Sveriges kronprinsessa gift sig. Det har varit ett väldigt ståhej runt detta bröllop men nu är det avklarat. Jo, jag tittade lite på det för jag har ju varit med och finansierat det hela genom min skatt. Sedan är jag faktiskt lite intresserad trots att det går emot min politiska åsikt.
Som barn och ung vuxen var jag väldigt intresserad av den svenska kungafamlijen och missade aldrig det årliga programet om det kungliga året som gått. Min mormor, som inte var för monarki, kunde inte förstå varför jag var så intresserad av att titta på kungen, drottningen och deras barn. Mormor brukade berätta följande anekdot för mig när det vankades kungligheter på tv:
När jag var liten så brukade vår familj ofta sova över hos mormor och morfar. Min mormor hade inte påslakan utan körde med överlakan och täcke så man såg tydligt täcket och dess mönster. Jag hade ett rosa täcke med rosor när vi sov hos mormor. En gång hade mormor råkat bädda fel så att hon fått det rosa täcket och jag ett ganska oansenligt gult täcke. Min besvikelse var stor och jag krävde att mormor skulle bädda om sängarna. I ett försök att slippa det sa mormor: "Men det är bara du och kungen som har ett sånt täcke". Det argumentet bet inte på mig som svarade: "Ja siter i kyngen! Ja vill ha ditt täcke!"

Doftkrockar

I min ungdom var jag noga med att använda deodorant, bodylotion och parfym i samma doft. Det hade jag hört var viktigt för att undvika sk doftkrockar. För doftkrockar lät inte som något positivt utan snarare något som var viktigt att hålla sig undan ifrån. Med åren har ambitionen att undvika doftkrockar minskat, för att i stort sett försvinna helt. Mitt hår doftar citron av shampot och balsamet. Duschtvålen jag använder doftar äpple och deodoranten aprikos. Min bodylotion innehåller och doftar grantäpple. Jag går omkring som en vandrande fruktsallad med andra ord. Men det känns inte som någon katastrof utan ganska fräscht. Fruit is fresh.

Inte som andra...

Alla har vi väl någon gång känt oss lite annorlunda och utanför. Tvivlat på om vi verkligen är som alla andra "normala". Jag har två personer i min närhet som verkligen är annorlunda - min son och min bror. Min son fick för fem år sedan diagnosen Aspergers syndrom, AS, och min bror var ett sk MBD-barn. MBD finns inte längre som begrepp eller diagnos, så vad han skulle få för diagnos idag vet jag inte. Min egen gissning är att det nog skulle bli AS och ADHD. Jag känner igen mycket av min bror i min son.
Mina föräldrar berättade inte för mig att min bror var MBD-barn. Först när jag själv förstått att det var något som inte riktigt stämde med min bror och frågade mina föräldrar om det, fick jag veta. Jag vet faktiskt inte om de berättat för honom, men jag är rädd att de inte har det. Min son däremot är väl medveten om att han har diagnosen AS.
Redan när sonen var bebis förstod jag och hans pappa att han inte var som andra småbarn. Han skrek mycket, sov lite och ville ha 100 procents uppmärksamhet hela tiden. På BVC fick vi förstagångsföräldrar inget gehör för vår oro för sonen utvecklades helt normalt fysiskt och motoriskt sett. Först när han nästan var sex år och skulle börja förskoleklass så var det en läkare som lyssnade på oss och tog oss på allvar. Vi fick komma till BUP där man började göra en utredning, men den fullföljdes aldrig. Först som 11-åring fick han sin diagnos. Det var med mycket blandade känslor jag tog emot beskedet. Trots att jag egentligen visste så var det ändå som en chock att få det bekräftat. Alla föräldrar vill ju att deras barn ska vara friska och "som alla andra barn". Jag kände skuld för att min son fått diagnosen AS, på något sätt så måste det ju ha varit mitt fel. Sedan tillkommer känslan av att man inte förstår sitt barn, att man inte orkar ha tillräckligt med tålamod osv.
Samtidigt vet jag att det är min son som har det mest jobbigt. Han känner sig ofta missförstådd när vi andra tycker att han överreagerar eller verkar likgiltig. När han blir ledsen eller arg vet jag inte hur jag ska hjälpa honom att hantera sina känslor. Jag tycker det är jättejobbigt ibland, men samtidigt vet jag att han har det mycket mer jobbigt än vad jag har.
Till hösten ska min son börja på ett gymnasieprogram i Tidaholm för elever med AS. Det är något han ser fram emot och jag tror det kommer bli bra för honom. Vi var där idag och träffade hans klasskamrater, lärare och handledare. Sonen var lugn och glad när vi var där. Själv tyckte jag det var bra att få träffa andra ungdomar med AS och deras föräldrar. Vi pratade inte någonting om hur det är att vara förälder till barn med AS, men bara genom att se och höra dem och deras barn så kände jag en gemenskap med dem. Det kändes bra att alla var i samma situation, både föräldrar och ungdomar.
Det är krävande att ha ett barn med AS. Jag har ofta känt mig väldigt trött och uppgiven, men samtidigt så är det en något som jag inte vill vara utan. Jag vet inte om jag någonsin kommer förstå min son och hans tankar/känslor fullt ut. Samtidigt så vill jag inte vara utan det för han är min son och jag älskar honom precis som han är. Om han inte hade haft AS så skulle han ju inte vara den han är: min älskade son.

Skolavslutning 2010

Nu är det äntligen sommarlov för mina barn och många andra. Har varit på mina barns skolavslutningar och det var lite speciellt i år eftersom sonen slutade grundskolan och äldsta dottern slutade på mellanstadiet. Båda ska alltså byta skola till hösten: Dottern börjar på högstadiet på kommunens största ort och sonen börjar på gymnasiet ca tio mil hemifrån. Båda två kommer att skiljas från sina klasskamrater. Dottern kommer att börja i en ny klass tillsammans med fem andra från den gamla klassen. Sonen börjar på annan ort och kommer inte ens ha någon han känner på samma skola.
När jag slutade högstadiet för att börja gymnasiet i en grannkommun kände jag bara lättnad. För mig var det en chans att börja på nytt och jag såg det som en stor fördel att få börja på en annan skola med nya klasskamrater. Visserligen skulle många av mina klasskamrater gå på samma skola, men bara en skulle gå i samma klass. Många i min avslutningsklass från grundskolan var ledsna på avslutningen, men jag kände mig bara lättad. Rent av glad och förväntansfull.
När min dotter kom hem från avslutningen med sin klass och var helt förstörd tyckte jag nästan att hon överdrev. Men när jag funderat lite så kom jag fram till att hon hade all anledning att vara ledsen över att skiljas från sin klass. De har gått tillsammans sedan förskoleklassen, i sju år. Sju år är mer än halva livet när man är 13 år. Min dotter har tillbringat mycket tid tillsammans med sina klasskamrater och hon tycker om många av dem. Så det är inte alls konstigt att hon är ledsen över att behöva skiljas från dem. Jag, som vuxen, vet ju att vänner kommer och går genom livet. Även kärlekar kommer och går, men man lär sig att leva med det. Första gången man upplever det känns det extra jobbigt och man vet inte att det - förhoppningsvis - blir lite lättare med åren.

Seriöst...

...är ett uttryck som dagens tonåringar verkar gilla. Funderar lite på hur omgivningen skulle reagera om jag drabbades av en - mycket - försenad tonårsrevolt. Jag tycker själv inte att jag var särskilt revolutionär som tonåring. Mina föräldrar skulle kanske inte hålla med mig. De sa ofta att de hoppades att jag själv skulle få en dotter som blev lika besvärlig som jag var... Då kontrade jag med: "Det hoppas jag också!" Och jag hoppas fortfarande att mina döttrar ska vara som jag var när de blir tonåringar för då lär jag inte få det så tufft. Lite tuffare än jag var som tonåring får de gärna bli och jag har märkt av lite tonårstendenser hos min äldsta dotter som nu är precis i början av sin tonårstid.
Åter till tonårsrevolten: Jag har ett par jobbiga år bakom mig och de är inte över än. Jag undrar om jag skulle ha lättare att hantera dem - eller i alla fall ifrågasätta dem -om jag varit tonåring idag. Egentligen vill jag inte ha tillbaka min tonårstid för jag upplevde den som jobbig. Å andra sidan har jag ju nu haft några jobbiga år. På något sätt skulle det kännas befriande att vid ett av alla meningslösa möten med arbetsgivaren få reagera som en tonåring. Tänk att få sitta på ett möte och se på de övriga med stora ögon, kantade av tio lager mascara, och säga: "Ah men, seriöst! Orka gå på utredning hos företagshälsovården!" Och sedan himla med ögonen och demonstrativt tugga på ett tuggummi och lägga huvudet och armarna på bordet.


Zlatan för långsam...

Hörde på radion nyss att en tidigare spelare i Barcelona uttalat sig om Zlatan. Spelaren hade sagt att Zlatan inte passade in i Barcelonas lag för att han är för långsam. Enligt spelaren så passar Zlatan bättre i Manchester... Jag är inte insatt i fotbollsvärlden men jag vet ju att Zlatan är en mycket duktig spelare. Har aldrig märkt att han är långsam. Och varför skulle han passa i Manchester? Är det ett långsamt lag eller vad då?

För bra för att vara sant...

För drygt en månad sedan fick jag besked från facket att jag skulle erbjudas en ny tjänst i den kommun där jag är anställd. Detta hade bestämts på ett möte där arbetsgivaren och facket var med. Jag blev helt ställd av beskedet, men glad för det är vad jag har hoppats på i ett par år nu. Samtidigt så kände jag att det var för bra för att vara sant. Min tveksamhet växte när tiden gick och jag inte fick någon bekräftelse från arbetsgivaren. I förra veckan var det nytt möte med arbetsgivaren, facket och mig. Då kom det fram att jag inte alls blivit erbjuden någon tjänst, trots att det fanns protokoll på detta. Personen som skrivit protokollet hade inte befogenhet att bestämma över huruvida jag skulle få någon tjänst eller inte. Arbetsgivarsidan skällde omväxlande på varandra och på facket medan jag satt där som ett fån. Enligt facket så gäller protokollet som skrev vid det tidigare mötet och enligt arbetsgivaren så gäller det inte. Nu väntar en arbetsförmågebedömning hos företagshälsovården för mig. Först när den är klar kan det bli aktuellt med en omplacering för mig. Och om det inte finns någonstans att omplacera mig så blir jag uppsagd. Jag har levt i ovisshet angående min anställning i över två år och det är inte över än...

RSS 2.0