Renlighet är en dygd

Jag har alltid varit noga med att försöka hålla mig hel, ren och fräsch. Det har jag också försökt överföra på mina barn, men jag är inte så säker på att jag lyckats med det. När de var små och jag hade hand om dem och deras kläder då hade jag stenkoll. Men när de blev större ville jag att de själva skulle ta mer ansvar och ha mer inflytande över sitt klädval. Det var även ett sätt att slippa en massa bråk om kläder när alla skulle iväg på morgonen.
Smutsiga och fläckiga kläder vill jag inte att mina barn ska ha på sig. Själva tycker de inte att det är så noga med några fläckar hit och dit. Jag har till och med blivit anklagad av mina barn för att slösa med tvätt! När min äldsta dotter var i 9-års åldern upptäckte jag hon använde färre underkläder än resten av familjen. Under samma tid som hennes bror och syster använde sju par kalsonger/trosor så använde hon kanske tre par. Hon bytte alltså inte trosor varje dag, trots att hon mycket väl visste att man ska göra det. På frågan varför hon inte bytte trosor svarade hon: "Det är jobbigt att byta trosor." Hennes syster är nu i samma ålder och jag märker liknande tendenser även hos henne. Bertäffande lillasyster så är de främst det här med att duscha och tvätta håret som är jobbigt. Det tyckte storasyster också under en period och även storebror har tyckt det varit jobbigt att duscha. Duscha kan gå an - bara det räcker att skölja av sig. Tvål och schampo kan ju vara farligt, man kan bli för ren...
Jag var lite orolig för hur det skulle bli i framtiden med de äldsta barnens hygien. Men jag är inte direkt orolig nu över lillasysters "bristande" hygien. Jag vet att det går över när hon kommer i tonåren. Hennes syskon är tonåringar och nu är de mycket mer noggranna med hygienen. Det är alltså bara att se tiden an med lillan.
Till sist ett litet citat av en gammal man på landet (gissar att han bara badade till jul och midsommar): "Den där hy-gi-enen, den förstör folk!"


Prince of Persia

När jag åkte hem med bussen idag såg jag en reklamskylt för filmen Prince of Persia. Vad jag förstår så bygger den på ett spel med samma namn. Detta spel hade min fd man på sin datorn för ca 15 år sedan. Den dåvarande varianten av spelet hade ett mycket dramatisk musiktema. Jag kan fortfarande framkalla musiken. Förutom att spela detta spel, använde vi det till att väcka vår son när han var liten. Han hade sk nattskräck som innebar att han bara skrek och inte var kontaktbar. Det gick nästan inte att hålla honom för han var stel som en pinne och försökte vrida sig ur mitt grepp. Hans pappa och jag kom på ett sätt att väcka honom: vi slog på datorn och satte igång Prince of Persia. Musiken väckte sonen och vi kunde trösta och lugna ner honom. När sonen blivit större och inte längre led av nattskräck läste jag i en föräldratidning att man absolut inte skulle väcka den som hade nattskräck...

Livet är orättvist

Sitter och har lite ångest över jobbansökningar jag snart måste skriva och få iväg. Det var länge sedan jag skrev någon jobbansökan och jag vet inte riktigt hur jag ska få till en eller vad jag ska skriva. Jag har en ansökan som jag kan utgå från och skriva om så att den stämmer bättre med dagens förhållanden. Min långa sjukskrivning känns ju inte som någon merit i jobbsökarsammanhang, men jag måste ju ta med det. Sedan är det det här med referenser; mina gamla referenser kan jag ju inte använda och några nuvarande har jag inte. En person som skulle kunna vara aktuell som referens ska söka samma jobb som jag, så det känns inte som ett möjligt alternativ.
Samtidigt så tycker jag det är helt fel att jag ska behöva söka nytt jobb - jag har faktiskt en tjänst i kommunen. Jag har mer eller mindre tvingats bort från den tjänst jag hade innan min sjukskrivning. Av medicinska skäl så kan jag inte återvända till min tidigare arbetsplats eftersom inga åtgärder har gjorts för att hjälpa mig att komma tillbaka dit. Kollegan som till stor del är anledningen till att jag blev sjuk arbetar kvar. Motiveringen från arbetsgivaren är att man inte kan säga upp en person p g a sjukdom. Min gamla tjänst är däremot tillsatt så i praktiken så kunde man säga upp mig trots att jag varit sjuk. Det känns orättvist. Jag är - i nuläget - inte uppsagd, men det finns igen tjänst att erbjuda mig. Ett så kallat Moment 22.
Jag måste skriva mina ansöknningar för att jag ska ha någon chans till försörjning i höst. Livet är orättvist...

Universalmedicin

Jag har åkt på en rejäl vårförkylning. Ingenting ovanligt med det - jag brukar bli förkyld på våren. Mina förkylningar börjar alltid med ont i halsen i ett-två dygn. Sedan blir jag snorig och i slutet av förkylningen får jag hosta. Är det en rejäl förkylning så avslutas den med munsår. Just nu har jag ett stort munsår som täcker större delen av partiet mellan näsan och munnen. Inte nog med att det inte ser vackert ut; det kliar och gör ont. Det känns inte heller som om förkylningen är på väg att gå över :( Men jag har en universalmedicin som hjälper mot det mesta och brukar vara effektiv mot förkylning. Den medicinen köper man inte på ett vanligt apotek. Det är Apotek Röda Näsan (läs: Systemet) som har denna medicin. Min universalmedicin är päronkonjak. Det hjälper mot det mesta från nageltrång till krossat hjärta. Men man ska inte överdosera för det kan leda till oönskade biverkningar...

Parodi

Min katt Majsan jamar för det mesta ganska tyst och diskret. När jag eller någon annan pratar med henne så svarar hon ofta med ett hmm-liknande ljud. Ibland låter det som hon säger "mamma". Sedan en tid tillbaka jamar hon med ett väldigt välartikulerat "mjau". "Mjau, MJAU, M J A U U" låter hon, nästan som om hon parodierar på en katt/sig själv.
Majsans utpräglade mjau påminner mig om en lärare jag hade när jag läste på lärarhögskolan. Han var amerikan och undervisade i dramatik. Han pratade svenska med en mycket kraftig amerikansk accent. Han lät verkligen som om han gjorde parodi av sig själv. På hans föreläsningar hade jag fullt upp med att hålla mig för skratt de första minuterna. Sedan gick ytterligare en stund åt att förstå innebörden av vad han sa. Först i slutet av föreläsningarna kunde jag ta till mig det han förmedlade. Egentligen var det synd eftersom han var kunnig och ämnet var intressant. Men tänk er själva att försöka lyssna på en person som låter som när Robert Gustavsson imiterar Tony Irving...


Första maj

I dag är det första maj. Denna dag betyder i första hand "en helgdag/ledig dag". Naturligtvis är jag väl medveten om att denna dag traditionellt sett är arbetarrörelsens dag, en dag då man demonstrerar. En första maj, i min ungdom, var jag med och demonstrerade med SSU. Vi var först med i det kommunala demonstrationståget, sedan åkte vi till Göteborg och var hoppade in i tåget tillsammans med Göteborgs SSU:are. Minns att jag tyckte det var roligt att gå där och ropa: "Vi vill ha sex! Vi vill ha sex! Vi vill ha sex timmars arbetsdag!" När vi tröttnat på att tåga och ropa så gick vi på Liseberg.
Några gånger när jag var barn var jag med min mormor och tittade på demonstrationståget i Borås. En gång var jag med min kusin och hennes pappa på första maj. Då stod vi på Avenyn i Göteborg och tittade på första maj-tåget.
Idag har jag suttit hemma och studerat. Vem vet, nästa år kanske jag är med och demonstrerar igen.


RSS 2.0