Medmännsklighet bara när det passar?

I samband med det fruktansvärda som inträffat i Norge har Sverige och svenskarna visat Norge sitt stöd. Många var vi som deltog i den tysta minuten för de dödade. Ljus har tänds och böner har sänds iväg som stöd för Norge och dess folk. Medmännsklighet har visats tydligt och öppet. Men hur ansträngande är det egentligen att stå still en minut och tänka på de som dött? Tänder ljus och ber böner gör många varje dag. Var finns vår medmännsklighet när det gäller vår nästa? Den lilla, utsatta människan i vår närhet, vem hjälper henne? Inte så många, det har jag fått ytterligare bevis på idag. För ca en timme sedan låg det en kvinna på gräsmattan utanför hyreshuset där jag bor. Folk gick och körde förbi henne och tittade. Ingen stannade för att fråga hur hon mådde. En taxibil stod utanför min port med en chaufför utan kund. Jag skulle duscha, men ringde polisen och rapporterade läget. Väntade lite och såg fler människor som åkte och promenerade förbi kvinnan utan att stanna. Då slet jag upp mina gårdagens smutsiga kläder ur tvättkorgen, tog på mig dem och gick ut till kvinnan. Hon låg där på gräset och sov med väskan och glasögonen bredvid sig. Hon luktade alkohol lång väg, men var relativt välklädd, inte nerspydd eller nerkissad. Ibland öppnade hon ögonen och jag för försökte få kontakt med henne, men hon verkade varken se eller höra mig. Bilar och gående fortsatte passera mig och kvinnan. Jag fick många konstiga blickar. När jag suttit hos kvinnan i tio minuter ringde jag polísen igen. Då blev det plötsligt fart när de förstod att jag väntade hos kvinnan. Inom fem minuter var en bil med två poliser på plats och jag kunde gå upp och duscha.
Jag vill inte ha beröm för mitt handlande eller försöka framhäva mig själv. Att ringa ett samtal till polisen är ingen större bedrift. Kvinnan var full, men hon hade lika gärna kunnat vara sjuk. Jag vill själv inte hamna i en utsatt situation där ingen bryr sig om att se efter hur jag mår. Vill du?

Manslukerskan

Under min ungdom - när jag var i åldern 17-22 år - avverkade jag killar i en ganska rask takt. Två och en halv månad per kille var praxis. Min pappa var inte så förtjust i det. Han kallade mig manslukerskan. Ett ganska passande epitet kan jag tycka så här i efterhand... När jag första gången släpade hem mina barns blivande pappa till mina föräldrar var min far inte särskilt imponerad. Han tyckte inte att det var någon större idè att skriva ner den nye killens telefonnummer. Det skulle ju ändå ta slut rätt snart, resonerade min far. Men den gången fick farsan fel: det höll i 13 år.
Efter skilsmässan har det inte förekommit så många män. Fyra under sex år, för att vara exakt. Och en av dem var jag tillsammans med i två år. De andra förhållandena har varit i ca ett halvår vardera. Jag är inte mycket till manslukerska längre. Det beror nog på att jag inte är ung och vacker längre. Nu är jag bara och.


Hälsorapportering

Min son är sjuk och har feber så han kunde inte följa med sina systrar till mig den här helgen.
En gång när han var liten och sjuk, ringde han sin mormor för att berätta att han var sjuk. "Jag är huk", sa han. Han sa att han hade feber också. Efter några dagar var han frisk igen och ringde åter till mormor för att rapportera. "Nu är jag fisk", sa han då glatt.
Jag hoppas att min son snart blir "fisk" igen :)

På promenad i Köpenhamn

Har varit på lill-semester i Malmö och Köpenhamn tillsammans med mina föräldrar och min bror. Vi hade tur och lyckades undvika både kraftig åska i Malmö och översvämning i Köpenhamn.
I Köpenhamn blev det en riktig långpromenad när vi letade efter en särskilt restaurang. Denna restaurang, Det lille apotek, skulle ligga på en tvärgata till en större affärsgata inte långt från Ströget. Vi gick och vi gick. När vi slutligen bestämt oss för att strunta i den ursprungliga planen, hittade vi äntligen restaurangen.
För sex år sedan var jag och en kompis i Köpenhamn. Vi hade bestämt oss för en tur till Nyhavn. Dessvärre hade vi dåligt koll på var det låg. Och vi var ännu sämre på att läsa kartan (jag lyckades alltid komma fel när det var orientering i skolan). Vi följde kartan på vårt sätt och tog en väldig omväg till Nyhavn. Tillbakavägen via Ströget var betydligt kortare.





RSS 2.0